Lankojen vahvuudet

Lankojen vahvuudet ja vahvuuksia kuvaavat kansainväliset termit (Fingering, DK jne.) saattavat aiheuttaa hämmennystä, mutta ei hätää – kaikkea ei tarvitse muistaa ulkoa eikä osata itse, vaan apua on saatavilla.

Langan vahvuus kertoo siitä, kuinka monta metriä lankaa on painoa kohden. Useimmiten langan vahvuus ilmoitetaan metreinä 100 grammaa kohden – mitä vähemmän metrejä on 100 grammassa, sitä paksumpaa lanka on. Koska langan materiaali, koostumus ja kierre sekä oma neuletiheys vaikuttaa paljon neuleen lopputulokseen, kannattaa lankaa valitessa kiinnittää huomiota em. asioiden lisäksi myös ohjeessa ilmoitettuun neuletiheyteen.

Tyypillisimmät lankojen vahvuudet on koottu alla olevaan taulukkoon. 

Alla on kuvattu lankojen vahvuuksia tarkemmin ja lisäksi saat muutamia neulevinkkejä: 

Lace 

Lace -vahvuisessa langassa on noin 600-1000 metriä lankaa 100 grammaa kohden, eli lanka on hyvin ohutta. Usein Lace -vahvuista lankaa neulotaan yhdessä toisen langat kanssa tai yksinään kaksin- tai monin kerroin.

Suosittu yhdistelmä on yhdistää Knitting for Oliven Soft Silk Mohairia (Lace) Knitting for Oliven Merinoon (Fingering). Yhdistelmälle löytyy paljon neuleohjeita esimerkiksi Ravelrysta ja meidän valikoimastamme. Alla muutamia vinkkejä neuleohjeista, joissa käytetään Lace -vahvuista lankaa sellaisenaan tai yhdessä toisen langan kanssa: 

Light Fingering 

Light Fingering -vahvuisessa langassa on 450-600 metriä lankaa 100 grammaan kohden. 

Tyypillinen suositustiheys light fingering -vahvuiselle langalle on n. 24–28 silmukkaa / 10 cm. Sopiva puikkokoko on 2,5–3,5 mm käsialasta ja käyttökohteesta riippuen. 

Fingering

Fingering -vahvuisessa langassa on noin 360-450 metriä lankaa 100 grammaa kohden. Tyypillinen suositustiheys on 26-28 silmukkaa / 10 cm. Esimerkiksi sukissa neuletiheys voi olla suurempikin (siis enemmän silmukoista / 10 cm).

Ohjevinkkejä Fingering -vahvuiselle langalle:

Sport

Sport -vahvuisessa langassa on 270-360 metriä lankaa 100 grammaa kohden. Suositeltu tiheys on usein 24–28 silmukkaa / 10 cm.

Ohjevinkkejä Sport-vahvuiselle langalle:

DK

DK -vahvuisessa langassa on 220-270 metriä 100 grammaa kohden. Suositustiheys DK-vahvuiselle langalle on yleensä 20–22 silmukkaa / 10 cm.

Worsted

Worsted -vahvuisessa langassa on 200-240 metriä 100 grammaa kohden ja neuletiheys yleensä 18-20 silmukkaa / 10cm.   

Ohjevinkkejä:

Aran 

Aran -vahvuisessa langassa on 160-200 metriä 100 grammaa kohden eli lanka on jo melko paksua. Aran -vahvuisen langan neuletiheys usein 16–18 silmukkaa / 10 cm.

Lankojen vahvuudet, tyypilliset neuletiheydet ja puikkosuositukset on koostettu myös alla olevaan taulukkoon.

 

Voit avata vahvuustaulukon ja tallentaa sen itsellesi TÄSTÄ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *